Pisana paleta lastnih vin je sestavljena od avtohtone briške rebule vse do običajnih francoskih sort. Večinoma proizvajamo sveža vina belih sort. Avtohtono briško rebulo, zeleni sauvignon, sivi pinot, chardonnay in malvazijo ter modri pinot in merlot kot rdeči sorti.

  • Modri pinot

  • Merlot

  • Zeleni Sauvignon

  • Rebula

  • Penina Rozalija

  • Chardonnay

Valentinčič Turizem

MODRI PINOT

Modri pinot ali tudi bergundec je rdeča sorta vinske trte. Izhaja iz Francije iz regije Bergundija. V Sloveniji trta uspeva predvsem na primorskem vinorodnem okolišu ter tudi na štajerskem.

Grozd modrega pinota je majhen. Jagode so temno vijolične barve ter imajo debelo kožico. Listje je pet ali tridelno ter srednje veliko, na gornji strani je mehurjasto.

Vino iz teh grozdov je običajno rubinasto rdeče, ki ob staranju dobi rjavkasti odtenek. Ima visoko stopnjo alkohola, običajno okoli 12% ter tipično plemenito cvetico, ki spominja na robidnice z izrazitim sadnim vonjem. Polno bogato aromo vina dopolnjuje srednje visoka kislinska stopnja ter prijetna trpkost. Odlično se poda k pikantnim sirom, perutnini ter tudi h gobam.

 

 

 

MERLOT

Merlot je rdeče vino, ki izvira iz istoimenske vinske trte. Tako kot Modri pinot ima tudi Merlot izvor iz Francije, natančneje iz okolice Bordeauxa.

Trta Merlota raste predvsem v toplih ter suhih krajih, zato ponavadi v Evropi sodi bolj med pozne sorte. Predvsem pa na slovenskem področju najbolje uspeva v primorskem vinorodnem okolišu.

Vino Merlot je rubinasto rdeče barve z blagimi kislinami. Ima značilno aromo brusnic.

 

 

 

ZELENI SAUVIGNON

Zeleni sauvignon je drugo ime za lokalno sorto Goriških brd, Furlanski tokaj.

Značilno je da je zelo sveže vino, ki se prilega predjedem.

 

 

 

REBULA

Prvi zapisi pravijo, da so že leta 1256 imeli v Goriških brdih trto sorte Rebula, zato lahko tudi rečemo, da je to njeno rodno mesto.

Rebula ima podolgovate grozde in dokaj tesno skupaj zbite jagode. Te so srednje debele z izrazito rumenkasto barvo. Kožica jagod je debela in pokrita z oprahom. Trta rebule rodi redno ter obilno.

Vinska Rebula je sveže, mineralno in okusno z lepo kislino. Vonj je svež ter spominja na sadje. Vino ima slamnato rumene barve z zelenkastimi odsevi. Je zelo pitno ter živahno, praviloma pa je suho vino. Ima visoko stopnjo alkohola, prijeten okus po mandljih in aromo, ki spominja na vanilijo.

 

 

PENINA ROZALIJA

Rozalija je vrhunsko peneče vino zelo prijetnega svežega sadnega okusa, dobro strukturirano, prijetno in harmonično čisto.

Njegov vonj je zelo intenziven, saden, s pridihom zlatega jabolka in limone. Prevladujejo cvetlične note gusterija in akacije.

Odličen je kot aperitiv in skozi celoten obrok, primeren je za posebne priložnosti.

 

 

CHARDONNAY

Je vrhunsko vino polnega in prijetnega okusa.

Vonj spominja na ananas, breskev ter jabolko. V ustih ga čutimo kot gladkega okusa ter polnega telesa.

Zelo se sklada z jedmi iz perutnine, jagnjetine ter z ribjimi jedmi.